Klein, süß, gesund und voller Nährstoffe und Energie – Datteln sind ein Wunder der Natur und schmecken einfach köstlich. Es gibt aber nicht nur eine, sondern hunderte von Dattelsorten, die sich in ihrer Farbe, Form, Größe und Konsistenz unterscheiden.
Datteln gedeihen in verschiedenen Regionen der Welt in heißem und trockenem Klima. In vielen Regionen wachsen Sorten, die es nur dort gibt und die perfekt an die lokalen Bedingungen angepasst sind. Viele davon werden nicht kommerziell angebaut und sind praktisch unbekannt. Andere, wie zum Beispiel Medjool, wachsen in verschiedenen Ländern und sogar auf verschiedenen Kontinenten. Diese Sorten sind bekannter.
Wir möchten euch hier einige Dattelsorten vorstellen. Viele davon sind in unserem Online-Shop erhältlich und wir hoffen, in Zukunft eine noch größere Auswahl an Sorten anbieten zu können.
Mažos, saldžios, sveikos, kupinos maistingųjų medžiagų ir energijos – datulės yra gamtos stebuklas, o jų skonis tiesiog nuostabus. Tačiau yra ne viena, o šimtai datulių rūšių, kurios skiriasi spalva, forma, dydžiu ir konsistencija.
Medjool yra didžiausia datulių veislė. Jų minkštimas yra drėgnas ir purus, o odelė plona ir minkšta. Medjool yra kramtomos ir saldžios. Jų sodrus skonis primena karamelės skonį.
Mabroom datulės yra labai saldžios ir lipnios, su šviesiai raudonai bronzine odele ir ilgai išliekančiu irisą primenančiu skoniu. Datulės yra švelnaus ir malonaus skonio, tačiau daug kietesnės nei kitų veislių datulės. Kai kuriems gali pasirodyti, kad jas kramtyti gana sunku, tarsi saldainį. Manome, kad būtent tuo „Mabroom” ir yra ypatingos. Be to, jose yra daug natūralių skaidulų ir mineralų, kurie padeda sveikam kūnui ir protui.
Safawi datulės yra gražios tamsiai rudos spalvos. Jie yra gana tvirti, švelnaus skonio, šiek tiek primenantys kavą. Jų poskonis ne toks saldus kaip kitų veislių datulių. Todėl galite valgyti labai daug iš eilės.
Anbara – tai tamsios spalvos datulės su lengvai struktūrizuota odele. Jos sultingos, minkštos ir labai aromatingos. Minkštimas švelnus, tačiau beveik šiek tiek traškus. Anbara yra gana didelės, tačiau labai lengvos ir ne per saldžios, todėl jos yra puikus užkandis bet kuriuo paros metu.
Karališkosiomis datulėmis vadinamos Sukari datulės yra kūgio formos su ryškiomis odelės raukšlėmis. Sukari datulės yra sodriai rudos spalvos su aukso ir gelsvais atspalviais, karamelizuotos, vaisinio skonio ir švelnaus, šilkinio medaus poskonio. Kilusios iš Al-Qasimo, Saudo Arabijoje, šios datulės yra grynas, gardus skanėstas. Jos nėra nei sausos, nei per saldžios, todėl puikiai tinka kepiniams, pyragams, salotoms, kokteiliams ar gaminamiems patiekalams.
Segai yra vidutinio dydžio, dviejų atspalvių datulės. Šios sultingos datulės yra minkštos, bet kartu ir kramtomos, o jų pagrindas auksinis, šiek tiek sausas ir traškus. Jų skonis švelnus ir vaisinis, jos ne tokios saldžios kaip kitos datulių rūšys. Segai yra tokios geros, kad jos lengvai gali tapti jūsų naujomis mėgstamiausiomis datulėmis!
Mūsų skanios „Astaka” datulės yra didelės, apvalios, minkšto minkštimo ir traškios odelės. Jų spalva – nuo tamsiai geltonos iki rudos. Šviesesni vaisiai yra kietesni, mėsingi ir traškūs, o tamsesni – minkšti ir kreminiai. „Astaka” yra švelnaus skonio ir ne per saldūs. Kadangi tai labai šviežios datulės, jas visada reikia laikyti šaldiklyje. Jie taip pat skanūs ir šalti!
Tai, kad „Astaka” datų nuoseklumas skiriasi, yra normalu ir niekada nebus visiškai vienodos. Pasitaiko, kad toliau dėžutėje esančios datulės yra minkštesnės ir šiek tiek susmulkintos. Tai visiškai natūralu ir nėra prastos kokybės požymis.
Barhi datulės yra mažos, su raukšlėta odele, panašios į sukari. Jie yra labai minkšti, beveik kreminiai ir tikrai tirpsta burnoje. Jie yra vidutinio saldumo ir pasižymi puikiu išliekančiu karamelės skoniu.
Kadangi „Barhi” yra labai minkštos datulės, gali būti, kad kai kurios iš jų bus šiek tiek sutraiškytos dėl ant viršaus esančių datulių svorio arba dėžutės dangčio. Tai nėra prastesnės kokybės požymis, bet visiškai natūralus ir skoniui įtakos neturi.
Mūsų „Bawalini” datulės yra labai sultingos ir saldžios. Jų odelė šiek tiek traški, o minkštimas labai švelnus. Jų skonis panašus į Sukari Soft, tačiau jos ne tokios saldžios. Jos tokios švelnios, kad tirpsta burnoje, palikdamos nuostabų karamelės atspalvį. Juos puikiai tinka valgyti bet kuriuo paros metu, tokius, kokie yra. Bawalini reikėtų laikyti šaldytuve, kad jie išliktų sultingi ir švieži.
Mazafati datulės yra sultingos ir saldžios. Šios nuostabiai saldžios datulės tirpsta burnoje ir yra nepakartojamos visiems saldumynų mėgėjams.
Deglet Nour (arab. دقلة نور „šviesos pirštas” , taip pat „Deglet Noor” ) auga Šiaurės Afrikoje, ypač Alžyre. Tai palyginti didelės, vienodai rudos spalvos datulės. Jos turi labai ploną odelę, yra minkštos ir kartu traškios. Jų skonis labai malonus, saldus ir vaisinis. Deglet Nour” geriausiai tinka išimti iš šaldytuvo. Deglet Nour renkamos su šakomis.
Ajwa datulės – tai išskirtinė Saudo Arabijos Madinos regione augančių datulių veislė. Datulės yra unikalios apvalios formos ir tamsiai purpurinio atspalvio, beveik juodos spalvos. Turtingo skonio ir švelnios tekstūros „Ajwa” yra išskirtinai sausesnės datulių veislės, pasižyminčios švelniu, šilkiniu saldumu, tirpstančiu burnoje. Šios datulės gerbiamos dėl savo sveikatinamųjų savybių, nes yra natūralus svarbiausių maistinių medžiagų šaltinis.