Datulių nauda

  • 1. Natūraliai suteikia energijos Datulės yra natūralios augalinės fruktozės šaltinis, todėl yra puikus greitas užkandis ir alternatyva baltam cukrui, saldumynams. Kitaip nei gliukozė, kuri randama beveik visuose perdirbtuose maisto produktuose, fruktozė taip nekelia cukraus lygio kraujyje. Ramadano – švento mėnesio – metu musulmonai kasdienį pasninką užbaigia suvalgydami kelias datules dėl jų maistinių savybių. Norėdami greitai pakelti ar atstatyti energijos lygį datulėmis praturtinkite pusryčius arba suvalgykite kelias po treniruotės.
  • 2. Daug maistinių skaidulų Maistinės skaidulos stimuliuoja medžiagų apykaitą ir yra būtinos sklandžiam virškinimui. 100g datulių yra net 8g ląstelienos! Maistinės skaidulos naudingos reguliuojant cukraus kiekį kraujyje – lėtina virškinimą ir padeda išvengti staigių cukraus šuolių kraujyje pavalgius.
  • 3. Žemas glikemijos indeksas Nors datulėse yra natūralių cukrų, didelis kiekis maistinių skaidulų organizmui padeda lėčiau pasisavinti angliavandenius. Kuo lėčiau angliavandeniai virškinami, tuo mažesnė tikimybė, kad padidės cukraus kiekis kraujyje. Tad datulės, nors ir yra natūraliai saldžios, turi žemą arba vidutinį glikeminį indeksą, nuo 43 iki 55.
  • 4. Turi mažai riebalų Datulėse itin mažas kiekis sočiųjų riebalų. Vartojamos kaip sveikas užkandis laikantis dietos ir norint numesti svorio. Jose visiškai nėra trans-riebalų bei cholesterolio, kurie yra kenksmingi sveikatai ir gali padidinti kai kurių ligų riziką.
  • 5. Gausu polifenolių Datulėse didelė koncentracija polifenolių, antioksidantų, kurie saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos, apsaugo organizmą nuo uždegimo ir gali sumažinti kai kurių chroninių ligų riziką. Taip pat gausu ir kitų antioksidantų – flavonoidų ir karotenoidų.
  • 6. Gausu vitaminų ir mineralų Datulės yra geras kalio, magnio, geležies, kalcio, fosforo, cinko šaltinis. Turi B grupės vitaminų, kurie svarbūs nervų sistemai, raumenims, širdžiai, smegenų veiklai.    
Jūsų krepšelis
0