Valgomasis briedžiukas
Dėl retumo ir aromatingo pikantiško skonio briedžiukas laikomas tikru delikatesu. Briedžiukų sezonas yra nuo kovo iki gegužės mėnesio. Štai, kodėl mūsų briedžiukai yra džiovinti, todėl turi ilgą galiojimo laiką. Briedžiukas yra laukinis grybas, todėl nėra auginamas reguliuojamuose ūkiuose. Mūsų briedžiukai surinkti šiauriniuose Ispanijos miškuose ir po to sudžiovinti.
Džiovinti briedžiukai skaniausia su:
- makaronais
- omletu
- mėsa
- padažais
Kodėl džiovinti grybai palyginus brangūs ir koks jų privalumas?
Šviežiuose grybuose labai daug vandens. Džiūdami netenka iki 90% savo svorio. Tai pagrindžia didesnes džiovintų grybų kainas, palyginus su šviežių. Bet nėra dėl ko jaudintis. Džiovinti grybai juos mirkant išbrinksta beveik iki įprasto dydžio, o jų skonis ir konsistencija išlieka beveik nepakitę. Vienas didžiausių džiovintų grybų privalumų yra jų galiojimo laikas. Tinkamai laikomi pakankamai sudžiovinti grybai gali išsilaikyti kelis metus, ir jų kokybė praktiškai nepasikeičia. Kad kuo ilgiau išsilaikytų, svarbu grybus laikyti sandariame stiklainyje.
Kuo naudingas valgomasis briedžiukas?
Kaip ir dauguma grybų, briedžiukuose yra didelis kiekis baltymų, mažai kalorijų ir riebalų. Džiovintuose briedžiukuose yra 20% jų džiovintų svorio baltymų. Taip pat labai didelis kiekis magnio – 100g grybų 16g baltymų. Tai labai daug palyginus su kitais grybais. Be to, juose daug vitaminų, ypatingai vitamino D. Briedžiukai priskiriami prie vaistinių grybų, stiprina imuninę sistemą.
There are no reviews yet.